Alle innlegg av imadmin

Magasin hovedartikkel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Maecenas a pretium enim. Nulla facilisi. Nunc fermentum ornare mauris ac viverra. Sed rhoncus tristique purus, et pulvinar purus eleifend at. Sed non tortor aliquet, venenatis est non, scelerisque nisi. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur erat elit, ullamcorper at neque nec, suscipit accumsan nisi. Nunc placerat quam id erat dictum laoreet.

In quis augue commodo, tempus tortor vel, dignissim ipsum. Aenean pulvinar nisi id orci tempor porta eu et eros. Quisque at cursus justo. Praesent posuere elit id est egestas suscipit. Cras pellentesque purus eget sodales ultrices. Suspendisse sollicitudin magna quis ligula aliquam fringilla. Nam a urna nec velit fermentum convallis.

22 ting du bør vite om Tromsø

  • Om du har tenkt å bruke buss i Tromsø, bør du skaffe deg Tromskortet. Dersom du reiser ofte, bør du skaffe deg periodebillett på kortet. Husk da at du kan spare penger ved å kjøpe 180 eller 90 dager av gangen i stedet for 30. Tar du bussen sjelden, bør du bruke verdifunksjonen på kortet. Prisen av en enkeltbillett er ca. halvparten om du bruker verdikort i stedet for å betale kontant.

 

  • Bussrutene finner du på 177troms.no. Der finner du også en god reiseplanlegger. Eventuelt kan du bruke tjenesten nestebuss.no eller appen Neste Avgang, som du får til Android og iOS.

 

  • Når du skal fra campus i Breivika til sentrum, ta buss nr. 20, 21 eller 32. Unngå nr. 34, med mindre du ønsker en halvtimes sightseeingtur rundt sørspissen av øya. Bor du på studentbolig, kan du kan spare tid med å benytte direkteavgang 36 til Prestvannet, Elverhøy eller Åsgårdveien og avgang 43 til Storelva.

 

  • Beregn litt ekstra tid dersom du skal ta bussen til universitetet de første dagene. Sommerrutene i Tromsø varer helt til den 19. august, og det kan fort bli kaos når ting begynner å skje på universitetet i uka før.

 

  • Trenger du juridisk bistand, tilbyr Jusshjelpa gratis rettshjelp innenfor blant annet husleierett, arbeidsrett, samlivsrett og mye mer. Les mer på jusshjelpa.no. Jusshjelpa har også utviklet en nettside (gratisrettshjelp.no) og app som gir svar på vanlige juridiske spørsmål.

 

  • Sliter du med å finne bolig? Ikke gi opp! Registrer deg som boligsøker hos studentsamskipnaden på sito.no, og hos Bolighjelpa på bolighjelpa.no. Bolighjelpa er et bindeledd mellom private utleiere og studenter, og kan hjelpe deg med å finne plasser som ikke står i avisen eller på nett. Bolighjelpa – i samarbeid med Jusshjelpa – kan også hjelpe deg med spørsmål angående kontrakt og leieforhold.

 

  • Dersom du bor på studenthybel, er det et godt tips å ikke bruke vaskeriene samtidig som alle andre. Helgene, og spesielt søndag, pleier å være da «alle» tar seg tid til å vaske klær. Så om du har tenkt å gjøre det da, book vaskemaskinen i god tid på forhånd. Husk også at vaskemaskinene ikke kan brukes mellom kl. 23.00 og kl. 08.00.

 

  • Har du låst deg ute fra studenthybelen din? Bare slapp av, det kan skje den beste. Ring 77 64 90 30 dersom det er innenfor arbeidstiden og 975 30 006 dersom det er på kveldstid. Vær oppmerksom på at det koster 400 kr dersom du må låses inn av en vekter.

 

  • Tromsø er dessverre beryktet for høye forekomster av kjønnssykdommer. Det er best å være på den sikre siden, og gratis kondomer finner du på Café Bodega, Studentrådgivninga og SiTo sine kontorer.

 

  • Det kan være en stor fordel å ha en fastlege i byen du bor. Det er lett å bytte på nav.no/minfastlege

 

  • Har du spørsmål knyttet til seksualitet, prevensjon, kjønnssykdommer,  graviditet og abort tilbyr Studenthelsestasjonen gratis veiledning, samtaler og undersøkelser. De tilbyr også resepter for prevensjonsmidler. Det er mulig å komme på dropin-konsultasjon, men for å unngå kø og eventuelle ubehagelige møter kan du også bestille time på forhånd. Les mer på tromso.kommune.no/studenthelsestasjonen

 

  • Dersom du trenger noen å snakke med, tilbyr Studentrådgivinga samtaler og annen oppfølging. Tilbudet er gratis, og du trenger ingen henvisning. Du finner Studentrådgivinga i Breiviklia og på sito.no/radgiving

 

  • Vinteren i Tromsø er ei vakker årstid, men mørketida kan kreve tilvenning. Studentrådgivinga i Breiviklia har dagslyslamper og har disse påslådd i morgentimene på vinterstid.

 

  • Følg med på og bruk Tavla (uit.no/tavla). Der finner du informasjon om faglige, kulturelle og sosiale arrangementer som skjer i regi av Universitetet eller studenter.

 

  • Som student har du gratis inngang på Tromsø Museum (inkludert Polarmuseet og M/S Polstjerna). Om det ikke er nok for deg, har Perspektivet museum i Storgata også gratis inngang alle dager.

 

  • Mange virksomheter i Tromsø har studentrabatter på varer og tjenester, men det kan være litt vanskelig å vite hvilke, på hva og når. Følg med på imstudent.no for en oppdatert oversikt.

 

  • Hver måned arrangerer studentavisen Utropia og Verdensteatret gratis førpremiere på en av de store filmene som kommer til Tromsø. Les mer på utropia.no

 

  • Studentpuben Bazinga på Teorifagsbygget hus 1 har en fast og særegen meny med gode og studentvennlige priser på både mat og drikke.

 

  • Ølsalget i butikkene stopper kl. 20.00 på hverdager og kl.18.00 på lørdager og dager før helligdager. Tromsø har tre vinmonopol (Grønnegata i sentrum, Jekta og Pyramiden), og alle har åpent til 18.00 på hverdager og 15.00 på lørdager.

 

  • Trenger du å kjøpe noe billig eller å tjene noen raske penger? Hver første lørdag i måneden arrangerer Grønn Hverdag bruktmarked. I sommersesongen utendørs og i vintersesongen innendørs. Husk at for å selge noe på innendørsmarkedet må du melde deg på først. Les mer på gronnhverdag.no/nord

 

  • Ønsker du å skrive ut fra bærbar pc? Gå til mobilprint.uit.no og logg inn med universitetskontoen din. Du kan hente utskriften i en skriver ved hjelp av studentkortet og Pullprint-systemet.

 

 • Det er mulig å få rabatt på kaffen, både i kaffebaren og i kantinene. Spør etter rabattkopper og kaffekortordninger.

Bli karrierebevisst med hjelp fra Karriereservice

Selv om det ikke virker sånn, så kommer det en dag hvor du skal bruke deg selv og din kompetanse til å kapre drømmejobben. Da er det en stor fordel å være forberedt. Hvordan kan du best mulig bruke utdannelse, kompetanse og erfaringer du har opparbeidet deg?

Hvordan får du en potensiell arbeidsgiver til å innse at du er perfekt for jobben? Karriereservice hjelper deg med glede til å finne svarene, slik at du blir best mulig rustet til du skal ut i arbeidslivet.

Mange veier til Rom
Karriereservice tilbyr gratis kurs, veiledning og drop-in-timer for å hjelpe studenten i overgangen mellom studier og arbeidslivet. Studenter fra alle årstrinn og studieretninger kan benytte seg av tilbudene, og etter tilbakemeldingene å dømme har det hjulpet brukerne til å bli mer bevisste på egen kompetanse og hva de vil med utdannelsen.

Veilederne Julie Bårdsen Tøllefsen og Ingvild Sørensen oppfordrer studentene til å tenke karriere fra dag én i studieløpet, men påpeker at det er forskjellige måter å gjøre dette på.

I begynnelsen er det viktig at studentene engasjerer seg i noe de er opptatt av og kan trives med. En arbeidsgiver vil se på hvilke interesser søkeren har. Nesten uansett hva man gjør utenom studiet, så bygger man kompetanse og blir en ressurs. Men dersom man gjør noe kun for å ha det på CV’en, vil man ikke klare å overbevise arbeidsgiver når den tid kommer, sier Tøllefsen.

Når studenten ønsker å forberede seg på og planlegge selve jobbsøkersituasjonen, står de ansatte på Karriereservice med åpne armer for å bistå i prosessen. Hjelpen gis ved diverse kurs og foredrag, samt anledning til å stille spørsmål og få veiledning vedrørende egen kompetanse og motivasjon.

Arbeidslivsdagen
12. september går Arbeidslivsdagen av stabelen. Denne dagen er et bredt spekter av både offentlige og private virksomheter representert på Campus. Arbeidslivsdagen arrangeres for å gi studentene en mulighet til å møte arbeidsmarkedet ansikt til ansikt, og dra nytte ut av det.

Vi vil sterkt oppfordre studentene til å delta. De får en mulighet til å utvide nettverket sitt og til å snakke direkte med bedriftene, sier Sørensen. De kan ta med CV og søknad som de har jobbet grundig med, men det er først og fremst en unik mulighet til å spørre bedriftene om hva enn de måtte lure på. Spørsmål bør være forberedt på forhånd, og det er lurt å gjøre litt research av bedriftene de er interessert i, fortsetter hun.

Foruten å avlegge bedriftene et besøk på stand, kan deltakerne på Arbeidslivsdagen høre bedriftspresentasjoner, gå på CV-verksted, få intervjutrening og gå på foredrag. CV-verkstedene pleier å være fulle, så her er det lurt å melde seg tidlig på, bemerker Sørensen, før hun gir et siste tips:

Tromsøstudentene er kjent for å være beskjedne, noe man ikke nødvendigvis kommer så langt med. Studentene bør derfor ta på seg selgerskoene denne dagen.

Drop-in
Fra høsten av tilbyr Karriereservice drop-in-timer hvor studentene kan få en klar tilbakemelding på CV og søknad som de har skrevet ferdig på forhånd. Tilbudet er tilgjengelig fra kl.13-15.00 to dager i uka, og det er førstemann til mølla-prinsippet som gjelder.

For å få fullt utbytte av drop-in-timen, kan det være en idé å ta jobbsøkerkurset som også tilbys av Karriereservice. Dette er ikke et krav, men det forventes at de som benytter drop-in er god forberedt og ikke kommer med en halvferdig CV eller søknad.

Full pakke
Kort sagt tilbyr Karriereservice en full pakke til deg som ønsker å starte forberedelsene til en fremtidig karriere så tidlig som mulig. Dersom du har spørsmål eller ønsker å melde deg på kurs eller bestille time, kan du ta kontakt via Karriereservice’ Facebook-side eller på mail. På Facebook profileres tilbud, i tillegg til at det postes karriererelevante artikler.

Akademisk Kvarter til unnsetning

Ferskeste fagpensum soler seg på hyllene til Akademisk Kvarter, hvor forening mellom bøker og eiere finner sted.

Akademisk Kvarter befinner seg rett under kultur- og samfunnsbiblioteket, bedre kjent som UB. Det er rett overfor Administrasjonsbygget, med den karakteristiske labyrinten og fuglebadet i front.

Som ny student eller velbrukt akademiker må man begrave snuten i fagpensum for å inhalere og suge til seg kunnskap. Her er bøkene så nye og oppdaterte at de hopper på deg fra hyllene. Det er Akademisk Kvarter med alle sine tilhørende ansatte og utstrakte forbindelser som får det til å skje. Gjennom et samarbeid med faglige og administrative ansatte, kartlegger AK pensumsbehovet før semesterstart. Alltid et steg foran, slik at pensumet er der når du trenger det.

Kommer du opp i en situasjon der du leter etter en bok som ikke er på AK, vil det være mulig å ta en uforpliktende bestilling på boken. Leveringstidene vil variere fra fem dager på norsk litteratur til fjorten dager på engelskspråklig faglitteratur.
 

Mye mer enn bøker

Bøker er bare ett av Akademisk Kvarters mange forsyningsdomener. Mange kuriositeter skjuler seg innenfor AK sin inngangsportal. Det kan være drops, kalendere, laptop-vesker, øretelefoner, kompendier, hodelykter, skrivesaker, hettegensere, frimerker, selskapsspill, pensumsveiledere. cheap accommodation . Det er ikke måte på alle de tingene som stjeler oppmerksomheten i neste blikkfall, her på akademikernes viktigste forsyningsdepot.

Akademisk Kvarter kan også finne på å huse begivenheter som konferanser og boklanseringer. Forfattere fra Tromsø blir tatt under vingene her, etter at deres bokutgivelser klekkes ut. Dette gir mulighet for lokalmiljøets forfattere å møte sine egne med nyfødte bøker i klørne og spre budskapet videre, i AKs trygge reir.
Facebook-siden til AK oppdateres fortløpende om alt av arrangementer, åpningstider og relevante opplysninger. Det er også mulig å gå inn på deres nettside for mer informasjon.