Dette bør du vite om kateterisering

Hvis du lider av urinretensjon og ikke kan tømme blæren på vanlig måte, kan kateterisering være en god løsning. Det er viktig at du tømmer blæren regelmessig for å unngå urinveisinfeksjon og eventuell skade på nyrene.

Det krever grundig opplæring, øvelse og litt tålmodighet for å lære å tømme blæren ved hjelp av et kateter. Men for de aller fleste blir kateterisering en rutine når de først har lært seg teknikken. Dermed kan bruk av kateter være veien tilbake til en bekymringsfri hverdag, til tross for dine vannlatingsproblemer.

Hvordan kateteriserer du? Og gjør det vondt?

Mange blir nervøse ved tanken på kateterisering, men de fleste kan lære å kateterisere. Du vil selvfølgelig få grundig opplæring av helsepersonell. De vil også hjelpe deg med å finne et kateter som passer for deg.

Likevel kan det virke skummelt første gang du skal kateterisere på egen hånd. Noen er også nervøse for om det gjør vondt. Det kan føles litt underlig, spesielt de første gangene du kateteriserer. Men det skal ikke gjøre vondt. Opplever du smerter under innføring av kateter bør du ta kontakt med helsepersonell.

Gode ​​råd som kan gjøre kateteriseringen enklere

Der er flere ting du kan gjøre for at kateterisering skal være en enkel og god måte for å tømme blæren:

  • Vask hendene grundig før du starter kateteriseringen.
  • Ha det du trenger samlet og klart før du starter – f.eks. i toalettveske med både kateter, speil mm.
  • Bruk telefonen til påminnelser slik at du husker å kateterisere regelmessig.
  • Sørg for å drikke nok væske, da dette er med til å forhindre urinveisinfeksjon. Vann er det beste. Kaffe, te og alkohol kan irritere blæren, så det kan være lurt å begrense inntaket.
  • Forsøk å slappe av så mye du klarer under kateteriseringen. Hvis du opplever utfordringer med innføringen av kateteret, er det ofte fordi musklene er anspente. Et lite triks som kan hjelpe er å hoste lett når du fører inn kateteret og når du tar det ut igjen.

Selv om det kan føles skummelt i begynnelsen, er det mange fordeler med selvkateterisering. Dersom du tømmer blæren regelmessig med engangskateter kan du få bedre kontroll over vannlatingen og føle deg tryggere i hverdagen.

Få veiledning og gratis vareprøver med Coloplast Assistanse

Coloplast Assistanse er et gratis servicetilbud til deg som bruker kateter. Det kan være vanskelig å tilpasse seg hverdagen som kateterbruker. Heldigvis opplever de fleste at kateterisering blir løsningen som gir dem friheten tilbake. Likevel kan det være greit å ha ekstra støtte i hverdagen.

Som medlem av Coloplast Assistanse får du tilgang til veiledning fra erfarne sykepleiere. De kan bistå med svar på praktiske spørsmål, hjelp til produktvalg og generelle råd til livet som kateterbruker.

Du kan også bestille gratis vareprøver, slik at du kan teste forskjellige kateter hjemme i fred og ro. Samtidig får du tilgang til nyheter, oppdateringer og personlig veiledning – enten via månedlige e-poster eller direkte på Coloplasts nettsider når det passer deg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *