Arkiv — 25. May 2011 at 19:54

Forfriskende hjemmelagd is

by

Nå som sommeren nærmer seg frister det med is, men på studenthybelen mangler kanskje den fryseren som trengs til dette formålet.
Med hjelp av kjemien kan vi imidlertid lage is uten å bruke fryser, kun ved bruk av salt og den isen og snøen som ligger igjen frem til sankthans(isbiter fungerer også).

Ved å lage isen selv får man akkurat den smaken man ønsker seg, med akkurat de ingrediensene man foretrekker. Selv er jeg en tilhenger av enkle oppskrifter med fløte, sukker og kokesjokolade.

Når man blander salt og is skjer det nemlig en reaksjon der hele blandingen blir kjølt kraftig ned.

Det som skjer er at saltet får noe av isen til å tine, en reaksjon som krever mye energi, og denne energien må bli hentet fra resten av blandingen. Og siden varme er en form for energi, og det ikke er så mye annen energi tilgjengelig blir blandingen kaldere. Fenomenet kalles frysepunktnedsettelse, og fungerer best med salter slik som natriumklorid.

Og når temperaturen synker kan ingrediensene i iskremen kjøles nok ned til at den fryser.

Så til selve oppskriften: 1 dl melk blandes med 1 dl kremfløte, 0.5 dl sukker og ¼ teskje vaniljesukker. Sjokolade tilsettes etter ønske. Blandingen plasseres i en pose som lukkes godt.

En halv liter is/snø legges i en pose og 1.5 dl salt blandes inn. Posen med ingrediensene til iskremen plasseres oppi denne posen, og posene ristes forsiktig.

Iskremen blir enda bedre hvis du har tilgang på flytende nitrogen, som har kokepunkt på -195 grader celsius, da fryser iskremen så fort at vannkrystaller ikke rekker å dannes(slik man ofte opplever når man må fryse iskrem ned på nytt igjen).

Comments are closed.